piątek, 4 kwietnia 2014

Leniwe kulki z rumianą bułeczką


Co będzie potrzebne: 

- twaróg - 250 g (u mnie śmietankowy, tłusty)
- jaj całe - 2 sztuki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie - 16 g
- mąka - 3 łyżki
- sól - szczypta
- masło - 1/3 kostki
- bułka tarta - 3 łyżki


Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy dwa całe jaja, odrobinę soli, cukier i mąkę. Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę.


Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Z każdej z nich formujemy cienkie wałeczki. Nożem odkrawamy małe kluseczki, a z nich robimy małe kuleczki kluseczki.


Leniwe kluseczki są wielkości małych orzechów włoskich.


W garnku gotujemy wodę, jak zawrze to solimy i wrzucamy kluseczki. Od wypłynięcia gotujemy około 5 minut.


Na patelni rozpuszczamy masło, powinno być prawdziwe i dobrej jakości, wtedy wyjdzie smaczna zasmażka. Do gorącego masła wsypujemy bułkę tartą, mieszamy i smażymy 1 -2 minuty.
Gotowe kluseczki leniwe wyjmujemy z wody, przekładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowaną rumianą bułeczką. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz