czwartek, 10 kwietnia 2014

Udka z kurczaka mocno pomarańczowe


Co bę
dzie potrzebne:


- udka z kurczaka - 4 sztuki
- pomarańcze - 2 sztuki
- czosnek - 4 ząbki
- tymianek - pół łyżeczki
- papryczka chili - 1 sztuka
- pieprz czarny - szczypta 



Papryczkę ostrą myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i wyrzucamy, paprykę drobno siekamy.


Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.



Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, z pomarańczy ścieramy skórkę na tarce na grubych oczkach.


Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, a drugą kroimy na cząstki, usuwając białe błonki.


Udka  myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka.
Do garnka z kurczakiem wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczową, pokrojony miąższ. Dodajemy pokrojony wcześniej czosnek i ostrą papryczkę. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny aby mięso nabrało aromatu.


Po tym czasie udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy mięso szczyptą czarnego pieprzu i tymiankiem.


Całość pieczemy pod przykryciem jedną godzinę w temperaturze 220 C.



Gorące mięso podałam z ryżem i surówką z pora , powstałym sosem polałam upieczone udka. Mięso smakowało mocno pomarańczowo, było ostro - słodkie, bardzo smaczne, polecam. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz