- pomarańcze - 2 sztuki
- czosnek - 4 ząbki
- tymianek - pół łyżeczki
- papryczka chili - 1 sztuka- pieprz czarny - szczypta
Papryczkę ostrą myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i wyrzucamy, paprykę drobno siekamy.
Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Pomarańcze przelewamy wrzątkiem, z pomarańczy ścieramy skórkę na tarce na grubych oczkach.
Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, a drugą kroimy na cząstki, usuwając białe błonki.
Udka myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka.
Do garnka z kurczakiem wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczową, pokrojony miąższ. Dodajemy pokrojony wcześniej czosnek i ostrą papryczkę. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny aby mięso nabrało aromatu.
Po tym czasie udka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy mięso szczyptą czarnego pieprzu i tymiankiem.
Całość pieczemy pod przykryciem jedną godzinę w temperaturze 220 C.
Gorące mięso podałam z ryżem i surówką z pora , powstałym sosem polałam upieczone udka. Mięso smakowało mocno pomarańczowo, było ostro - słodkie, bardzo smaczne, polecam. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz