Co będzie potrzebne:
- dorsz - u mnie brzuszki - 4 sztuki
- przyprawa do ryby
- olej do smażenia
Na sos
- masło - 1/4 kostki
- mąka - 2 łyżki
- wywar warzywny - 1 szklanka
- otarta skórka z cytryny
- sok z jednej cytryny
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przeprawiamy przyprawą z obu stron.
Na patelnię wlewamy olej, na rozgrzany kładziemy rybę obtoczoną z mące, smażymy na złoto z obu stron.
Cytrynę dokładnie myjemy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, a środek wyciskamy.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy do połączenia składników, następnie podlewamy wywarem, znowu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok ale nie cały, mieszamy i próbujemy, jeżeli sos jest za mało intensywny i cytrynowy, dodajemy więcej soku.
Ciepłą rybę polewamy cytrynowym sosem. Smakuje fajnie, polecam. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz