niedziela, 29 maja 2016

Dorsz w sosie cytrynowym


Co będzie potrzebne: 
 
- dorsz - u mnie brzuszki - 4 sztuki
- przyprawa do ryby
- olej do smażenia 
 
Na sos
- masło - 1/4  kostki
- mąka - 2 łyżki
- wywar warzywny - 1 szklanka
- otarta skórka z cytryny
- sok z jednej cytryny
 
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
 

Przeprawiamy  przyprawą z obu stron.
 

Na patelnię wlewamy olej, na rozgrzany kładziemy rybę obtoczoną z mące, smażymy na złoto z obu stron.
 

Cytrynę  dokładnie myjemy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, a środek wyciskamy.


W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy do połączenia składników, następnie podlewamy wywarem, znowu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok ale nie cały, mieszamy i próbujemy, jeżeli sos jest za mało intensywny i cytrynowy, dodajemy więcej soku.


Ciepłą rybę polewamy cytrynowym sosem. Smakuje fajnie, polecam. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz