niedziela, 29 maja 2016

Ciasteczka z plasterkami cytryny


Co będzie potrzebne: 

Na ciasteczka

- cukier - 1/2 szklanki
- masło - rozpuszczone, ostudzone - 1 szklanka
- sok z połowy cytryny
- jajka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 3 szklanki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Na plasterki cytryny w nalewce

- cytryny - 2 sztuki
- cukier - 1 szklanka
- nalewka cytrynowa (u mnie własnej roboty) - 1/2 szklanki

Cytryny wyparzamy, kroimy w plasterki.


W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy cukier w nalewce cytrynowej.


Do syropu wkładamy plastry cytryny i dusimy na małym ogniu aż zmiękną.


Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną. 


W oddzielnym naczyniu ucieramy cukier razem z masłem na puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny, jajka i zmieszane mąki.


Wszystko razem mieszamy, możemy robotem albo ręcznie. Ciasto jest gotowe jak nie przywiera do dłoni.


Z ciasta formujemy kulki, spłaszcz je i robimy ciasteczka.



Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdym placuszku kładziemy plasterek wcześniej przygotowanej cytryny.

  
Ciasteczka pieczemy w piekarniku na grzanym do 180C przez 7 minut. 


Polecam, są kruche i mocno cytrynowe. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz