Co będzie potrzebne:
Na ciasteczka
- cukier - 1/2 szklanki
- masło - rozpuszczone, ostudzone - 1 szklanka
- sok z połowy cytryny
- jajka - 2 sztuki
- mąka pszenna - 3 szklanki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Na plasterki cytryny w nalewce
- cytryny - 2 sztuki
- cukier - 1 szklanka
- nalewka cytrynowa (u mnie własnej roboty) - 1/2 szklanki
Cytryny wyparzamy, kroimy w plasterki.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy cukier w nalewce cytrynowej.
Do syropu wkładamy plastry cytryny i dusimy na małym ogniu aż zmiękną.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną.
W oddzielnym naczyniu ucieramy cukier razem z masłem na puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny, jajka i zmieszane mąki.
Z ciasta formujemy kulki, spłaszcz je i robimy ciasteczka.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdym placuszku kładziemy plasterek wcześniej przygotowanej cytryny.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku na grzanym do 180C przez 7 minut.
Polecam, są kruche i mocno cytrynowe. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz