Co będzie potrzebne:
- pierś z kurczaka - 1 sztuka
- przyprawa Gyros - 1 opakowanie
- kukurydza - puszka
- cebula czerwona - 3 małe
- ogórki konserwowe - 3 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- kapusta pekińska - 1 sztuka
- ketchup pikantny - 4 łyżki
- majonez - 4 łyżki
- olej do smażenia mięsa
Piersi płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w drobną kostkę.
Do mięsa dodajemy całą przyprawę Gyros. Mieszamy dokładnie. Podsmażamy mięso na rozgrzanym oleju, smażymy szybko, często mieszając.
Na dno naczynia w którym docelowo ma być sałatka wykładamy mięso (I warstwa).
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Pokrojoną przekładamy na mięso (II warstwa).
Cebulę smarujemy ketchupem.
Na ketchup przekładamy kukurydzę z puszki (III warstwa).
Ogórki konserwowe kroimy z kostkę wraz ze skórką.
Przekładamy na kukurydzę (IV warstwa).
Paprykę czerwoną myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę, przekładamy na ogórka (V warstwa).
Paprykę smarujemy majonezem.
Z kapusty pekińskiej zdejmujemy pierwsze wierzchnie liście, przekrawamy ją na pół i kroimy.
Kapustę przekładamy na majonez (VI warstwa - ostatnia)
Sałatka jest bardzo smaczna, można też wszystkie składniki wymieszać i włożyć do miski, ale w formie warstwowej ładnie się prezentuje na stole :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Jadłem podobną, ale było więcej powtórzeń tych warstw. Bardzo pyszna jest :)
OdpowiedzUsuńTak pyszna, a najlepsza na drugi dzień.
OdpowiedzUsuń