niedziela, 24 kwietnia 2016

Kaszanka zapiekana z cebulą i jabłkiem


Co będzie potrzebne: 

- cebula - 5 sztuk 

- czosnek - 4 ząbki
- jabłka - 4 sztuki
- kaszanka - 1 kilogram
- ser żółty - 20 dkg
- przyprawy: majeranek, czarny pieprz, sól

- olej do smażenia

Cebulę obieramy, kroimy w piórka.



Cebulę smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor, na koniec solimy.


Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy, wyjmujemy gniazda nasienne.
 


Kroimy w plastry. Przesmażamy na patelni, żeby trochę zmiękły.



Kaszankę obieramy ze skórki.


Kroimy w grube plastry i przesmażamy na patelni. 
 

Na koniec smażenia do kaszanki dodajemy trochę usmażonej cebuli z czosnkiem. Całość przyprawiamy majerankiem i czarnym pieprzem.


W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy cebulę, a na niej prażone jabłka.


Na jabłkach układamy kaszankę i kolejno znowu jabłka i cebulę.


Całość posypujemy żółtym serem.


Zapiekankę  wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200C na 40 minut.


Podajemy gorącą jako samodzielne danie. Może nie wygląda apetycznie ale smakuje wyśmienicie. Polecam miłośnikom kaszanki.
SMACZNEGO 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz