niedziela, 24 kwietnia 2016

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego


Co będzie potrzebne:


- ziemniaki - 7 średnich
- mięso mielone - 0,5 kg
- cebula - 1 duża 

- jajko - 1 sztuka
- ser żółty - 10 dkg
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków,
majeranek, majonez
  


Ziemniaki obieramy z łupinek, myjemy, kroimy w cienkie plasterki.



Mięso mielone przygotowujemy podobnie jak do kotletów, dodajemy do niego jajko, sól, pieprz, majeranek, przyprawę do mięsa mielonego. 



Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jedną dużą łyżkę majonezu.


No dno naczynia żaroodpornego przekładamy wcześniej przygotowane i przyprawione mięso mielone (pierwsza warstwa).



Na mięso posypujemy drobno pokrojoną cebulkę.


Całość posypujemy majerankiem.

 
Na cebulce układamy plasterki ziemniaków - dwie, trzy warstwy.


Posypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków.

  Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C na 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym żółtym serem. 

 
Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień, ładnie się kroi. U mnie nie rzadko kiedy zostaje coś na drugi dzień :)


SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz