Do farszu:
- jajka - 6 sztuk
- koperek - 1 pęczek
- majonez - 3 łyżki
Do mięsa:
- mięso mielone - 1 kg - jajko - 2 sztuki
- bułka czerstwa - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
Dodatkowo:
- bułka tarta do posypania
- masło
- folia spożywcza
Jajka gotujemy na twardo.
Kroimy w kosteczkę.
Do jajek dodajemy posiekany drobno koperek i majonez, mieszamy. Farsz do rolady gotowy.
Mięso mielone przygotowujemy jak do kotletów. Mięso, jajko, namoczona bułka, przyprawy, wszystko razem mieszamy, wyrabiamy na gładką masę.
Masę przekładamy na folię spożywczą. Formujemy prostokąt.
Na masę przekładamy farsz.
Roladę zwijamy dłuższym bokiem i przekładamy do foremki.
Roladę posypujemy bułka tartą i kładziemy na niej wiórki z masła (ładnie nam się zrumieni).
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy ją jeść na ciepło i na zimno, dobrze się kroi. Ładnie się prezentuje na Wielkanocnym stole. Polecam.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz