niedziela, 24 kwietnia 2016
Sałatka warstwowa z szynką, kukurydzą, jajkiem i selerem naciowym
Co będzie potrzebne:
- seler naciowy, konserwowy - 1 słoik
- szynka konserwowa - 30 dkg
- kukurydza - 1 puszka
- por - zielona część - 1 sztuka
- jajka - 5 sztuk
- ananas z puszki - 4 plastry
- majonez - 6 dużych łyżek
Sałatka ładnie prezentuje się w wysokim szklanym naczyniu.
Seler naciowy wyjmujemy ze słoika na durszlak, pozostawiamy do odcieknięcia.
Na dno naczynia kładziemy seler, można go drobniej pokroić.
Warstwę selera smarujemy dwoma łyżkami majonezu.
Szynkę konserwową kroimy w mała kostkę 0,5 na 0,5 cm.
Pokrojoną szynkę kładziemy jako drugą warstwę sałatki.
Na szynkę kładziemy odsączoną z zalewy kukurydzę i smarujemy ją dwoma łyżkami majonezu.
Na kukurydzę idzie drobno posiekana zielona część pora.
Na pora kładziemy pokrojone z kostkę ugotowane na twardo jaja.
Jajka smarujemy pozostałym majonezem.
Pokrojonego ananasa kładziemy na pozostałe składniki sałatki jako ostatnią warstwę.
Całość wkładamy do lodówki. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach. Jest fajnie chrupiąca, bardzo smaczna. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz