Co będzie potrzebne:
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- ser żółty - 20 dkg
- pomidor - 1 duży
- ogórek zielony - 1 średni
- papryka żółta, zielona, czerwona - po 1 sztuce
- kiełki rzodkiewki - 1 opakowanie
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, przyprawa do kurczaka,
- bułka tarta - 1 szklanka
- olej do smażenia mięsa
- gotowe placki tortilla - ja miałam wieloziarniste - 4 sztuki
- majonez - 2 łyżki
- serek śmietankowy - 1 opakowanie
- musztarda - 1 łyżeczka
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w małą kostkę (1 na 1 cm), przyprawiamy mieszanką do kurczaka, solimy, pieprzymy, kurczak może być mocno przyprawiony. Odstawiamy do lodówki. Po około godzinie wyjmujmy mięso, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor.
Wyżej wymienione warzywa myjemy, ogórka i pomidora obieramy ze skórki. Wszystko kroimy z podobną kostkę jak mięso z piersi kurczaka.
Z majonezu, musztardy, serka śmietankowego, odrobiny ciepłej przegotowanej wody i czosnku robimy sos czosnkowy. Gotowe placki podgrzewamy w mikrofalówce, bądź w piekarniku - ja wolę chrupiące, wybieram piekarnik. Na talerzu kładziemy ciepły placek tortilla, smarujemy sosem czosnkowym, posypujemy startym żółtym serem. Kolejno układamy warzywa i upieczone kawałki kurczaka.
Całość przykrywamy drugim ciepłym plackiem tortilla, kroimy na ćwiartki. Ja lubię jeszcze raz na wierzchu posmarować sosem czosnkowym. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Dla mniejszych głodomorków polecam fajitas, ten sam farsz i mięsko tylko zwinięte w jeden placek tortilla. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz