Co będzie potrzebne:
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- brokuł - 1 sztuka
- szynka szwarcwaldzka w plastrach - 50 g
- ser żółty - 20 dkg
- jaja- 2 sztuki
- jogurt naturalny - 300ml
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
- olej do smażenia mięsa
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w średnią kostkę (2 na 2 cm), przyprawiamy mieszanką do kurczaka, odstawiamy do lodówki, po około godzinie wyjmujmy i smażymy.
Brokuła płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, ale nie do miękkości. Brokuł powinien być lekko twardy.
Szynkę szwarcwaldzką kroimy w cienkie paseczki.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy na przemian brokuł, usmażonego kurczaka i szynkę, możemy delikatnie przemieszać warstwy.
Do oddzielnego naczynia wybijamy całe dwa jajka, dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy, takim sosem polewamy całą zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C na godzinę. Ja przed końcem pieczenia posypuję zapiekankę startym żółtym serem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz