Co będzie potrzebne:
- margaryna - 1/2 kostki
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 1 i 1/2 szklanki
- miód - 3/4 szklanki
- jajka - dwie sztuki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- przyprawa do pierników - 1 opakowanie
- kakao - 2 łyżeczki
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Do miski wkładamy miękką margarynę i pozostałe składniki ciasta.
Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem. Ciasto przekładamy na stół posypany mąką i zagniatamy rękoma aż będzie gładkie.
Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i tak przechowywać w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na cienkie placki, u mnie miały grubość 2-3 milimetrów. Wycinamy foremkami pierniczki, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Upieczone i przestudzone pierniczki przekładamy do szczelnie zamkniętego pudełka lub puszki.
Pierniczki szybko twardnieją i robią się chrupkie, ale po około 2 tygodniach miękną i wtedy są najsmaczniejsze. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz