czwartek, 17 grudnia 2015

Różowe bezowe cudeńka


Co będzie potrzebne: 


- cukier puder - 300 g
- białka jaja - 2
- szczypta soli
- mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
- czerwony barwnik (u mnie w płynie) - kilka kropli

Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Białka ubijamy z solą na sztywno, bardzo powoli dodajemy cukier puder po łyżeczce (łyżeczka cukru - miksujemy i tak dalej). Ubijamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Na sam koniec dodajemy 1 płaską łyżkę maki ziemniaczanej i barwnik, miksujemy całość jeszcze 5 minut.




Blachę do pieczenia wykładamy papierem, łyżeczką nakładamy małe bezy na blachę.
Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 1.5 godziny. 


Upieczone bezy pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




wtorek, 8 grudnia 2015

Udźce z kurczaka pieczone z pieczarkami


Co będzie potrzebne:

- udźce z kurczaka - 1 i 1/2 kilo (u mnie 12 sztuk)
- pieczarki - 0,5 kilo
- cebula - 1 duża sztuka

- przyprawy: sól ziołowa, pieprz, przyprawa do kurczaka, majeranek
Udźce myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka. Posypujemy ulubionymi przyprawami. Wlewamy 2 łyżki oleju i wszystko dokładnie mieszamy aby pokryć kurczaka przyprawami z każdej strony. 


Pieczarki myjemy.


Smażymy na patelni na złoty kolor.



Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na złoto.


  Tak przygotowanego kurczaka razem z warzywami wkładamy do naczynia żaroodpornego.


Przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 C. Po tym czasie otwieramy naczynie i pieczemy jeszcze 15 minut. 


Ja najbardziej lubię podawać kurczaka z tłuczonymi ziemniakami. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe





niedziela, 29 listopada 2015

Twarożek z warzywami na śniadanie


Co będzie potrzebne:


- pomidory - 2 średnie sztuki
- ogórek zielony - 2 średnie sztuki
- koperek zielony - 1/2 pęczka
- przyprawy: sól, pieprz czarny 

- serek biały - 1 opakowanie (u mnie grani)


Ogórki myjemy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę.


  Podobnie postępujemy z pomidorami, tylko że je zaparzamy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kosteczkę.


Do pokrojonych warzyw dodajemy serek.



Dodajemy garść posiekanego koperku, solimy i pieprzymy do smaku i gotowe. 



Twarożek jest naprawdę smaczny i świeży, w sam raz na pożywne śniadanie. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




sobota, 28 listopada 2015

Ciasteczka owsiane


Co będzie potrzebne:
- margaryna - 100 g
- jaja - 2 sztuki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- płatki owsiane - 2 szklanki
- mąka - 1 szklanka

- miód - 3 łyżki
- orzechy - różne rodzaje
- słonecznik
- pestki dyni
- suszone daktyle

Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Miałam przyjemność testować ostatnio Margarynę Kasię - ekstra maślany smak. Postanowiłam jako pierwsze ciasto upiec Zebrę, bo to łatwe i szybkie ciasto. Drugie ciasto z wykorzystaniem testowanej margaryny to Ciasto marmurkowe, ciasto ładnie wyrosło i było smaczne. Teraz czas na ciasteczka.


Przygotowujemy wszystkie składniki.

 
Suche składniki przekładamy do miski.


Do płatków, mąki, proszku do pieczenia i cukru dodajemy jajka, płynny miód i rozpuszczoną margarynę Kasię.



Wszystko razem mieszamy łyżką.
Orzechy, suszone owoce i pestki siekamy drobniej.


Do wyrobionego ciasta wsypujemy wcześniej przygotowane dodatki i co nam jeszcze przyjdzie do głowy i co lubimy. Moje ciasteczka za każdym razem smakują inaczej bo mają inne dodatki.
Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy ciasteczka, ściskamy i lekko spłaszczamy (dłonie zwilżamy wodą, wtedy ciasto nie będzie się przyklejać do rąk).
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Ciastka pieczemy 10 minut w temp 160 C. z termo obiegiem a kolejne 12 minut bez termo obiegu.  SMACZNEGO. 
Stopień trudności: łatwe


Galaretka + mleko = słodki deser


Co będzie potrzebne:
- galaretki - 3 kolory - 3 sztuki 

- mleko - 200 ml
- żelatyna spożywcza
- wrzątek


Pierwszą galaretkę wsypujemy do szklanej miski, zalewamy 300 ml wrzątku, dokładnie mieszając rozpuszczamy ją.
Po ostudzeniu wlewamy do długich kieliszków do 1/3 wysokości.
Kieliszki z galaretką wkładamy do lodówki (wystarczy pół godziny).


Mleko podgrzewamy dodajemy żelatynę spożywczą (proporcje jak na opakowaniu) mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, studzimy.

Na zastygniętą pierwszą galaretką wlewamy ostudzone mleko - odrobinę - cienki pasek. Wkładamy do lodówki do ściągnięcia.
 
Podobnie postępujemy z pozostałymi warstwami galaretki i mleka.


Powstaje ładny kolorowy deser.  SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe