wtorek, 8 grudnia 2015

Udźce z kurczaka pieczone z pieczarkami


Co będzie potrzebne:

- udźce z kurczaka - 1 i 1/2 kilo (u mnie 12 sztuk)
- pieczarki - 0,5 kilo
- cebula - 1 duża sztuka

- przyprawy: sól ziołowa, pieprz, przyprawa do kurczaka, majeranek
Udźce myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka. Posypujemy ulubionymi przyprawami. Wlewamy 2 łyżki oleju i wszystko dokładnie mieszamy aby pokryć kurczaka przyprawami z każdej strony. 


Pieczarki myjemy.


Smażymy na patelni na złoty kolor.



Cebulę obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na złoto.


  Tak przygotowanego kurczaka razem z warzywami wkładamy do naczynia żaroodpornego.


Przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 C. Po tym czasie otwieramy naczynie i pieczemy jeszcze 15 minut. 


Ja najbardziej lubię podawać kurczaka z tłuczonymi ziemniakami. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz