- żeberka - 1.5 kg
- cebula czerwona -1 duża
- przyprawy - sól, pieprz czarny, majeranek, ostra papryka, czosnek,
- olej do smażenia Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
Przyprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem.
Tak przygotowane żeberka podsmażamy na gorącym tłuszczu na rumiano.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju na rumiano.
Cebulę przekładamy do naczynia do zapiekania.
Podsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego na cebulkę.
Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w 220 C.
15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię bądź przykrywkę. Żeberka ładnie nam się przyrumienią.
Miękkie żeberka przekładamy na talerz. Idealnym dodatkiem do żeberek jest kasza albo ryż polany gęstym sosem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz