czwartek, 17 grudnia 2015
Tęczowe bezowe cudeńka
Co będzie potrzebne:
- cukier puder - 300 g
- białka jaja - 2
- szczypta soli
- mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
- zielony barwnik (u mnie w płynie) - kilka kropli
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Białka ubijamy z solą na sztywno, bardzo powoli dodajemy cukier puder po łyżeczce (łyżeczka cukru - miksujemy i tak dalej). Ubijamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Na sam koniec dodajemy 1 płaską łyżkę maki ziemniaczanej i barwnik, miksujemy całość jeszcze 5 minut.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, łyżeczką nakładamy bezy na blachę. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 1.5 godziny.
Upieczone bezy pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz