wtorek, 1 października 2024

Sałatka na rukoli z cukinią, serem fetą i prażonym słonecznikiem

 

Co będzie potrzebne: 

- rukola - 1 opakowanie - 200g
- cukinia młoda - 3 - 4 sztuki
- ser feta - 1 opakowanie - 200g
- słonecznik łuskany- 3 łyżki
- oliwa - kilka łyżek
- cytryna - 1/2 sztuki
- miód - 2 łyżki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz 

Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą (chyba, że kupiliśmy taką już umytą, to wtedy już nie trzeba) i dobrze osuszamy na ręczniku papierowym.

Cukinię myjemy, kroimy w bardzo cienkie plasterki, ja użyłam obieraczki do warzyw.

Cukinie grillujemy na odrobinie oliwy na patelni grillowej (ładnie wtedy wygląda). Kto nie posiada może przesmażyć krótko na zwykłej patelni. 

W głębszym naczyniu/półmisku układamy warstwowo: rukolę, zgrillowane plastry cukinii, ser fetę rozkruszamy w palcach.
Słonecznik prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Często mieszamy. Nie możemy przypalić, bo będzie gorzki. Sałatkę posypujemy słonecznikiem.


Wyciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy oliwę i miód. Przyprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem, energicznie wszystko mieszamy.
Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę tuż przed samym podaniem.
Sałatka jest bardzo smaczna, chrupiąca i syta. Serdecznie polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz