wtorek, 1 października 2024

Bułeczki drożdżowe faszerowane oliwkami i mozzarellą

 


Co będzie potrzebne: 
- ciasto drożdżowe świeże - 1 opakowanie
- ser mozzarella mini - 1 opakowanie
- oliwki (u mnie zielone, mogą być też czarne) - kilkanaście sztuk
- koncentrat pomidorowy - 3-4 duże łyżki
- żółtko jaja - do posmarowania bułeczek
- sezam - do posypania bułeczek

Ciasto drożdżowe wyjmujemy z opakowania i delikatnie rozwijamy. Wykrawamy kwadraty. 
Na każdy kładziemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. 


Na kwadraty kładziemy też po jednej mini kulce mozzarelli i po jednej oliwce, która ja przekroiłam na pół.



Każdy kwadrat zwijamy w kulkę, tworząc małą bułeczkę drożdżową.


Tak przygotowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Każdą dodatkowo smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. 
Piekarnik nagrzewamy do 220 C, wkładamy bułeczki i pieczemy około 20 minut.  
Bułeczki są pyszne, najlepiej smakują ciepłe. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz