wtorek, 1 października 2024

Zupa dyniowa z pieczonych warzyw z grzankami

 

Co będzie potrzebne: 


- wywar warzywny - 2 litry
- dynia (u mnie jedna nieduża)
- marchewka -4 sztuki
- cebula - 1 duża sztuka
- czosnek - 1 cała duża główka
- pieprz czarny świeżo mielony 
- sól - szczypta
- śmietana 30% - 100 g
- kilka kromek czerstwego chleba na grzanki
- cukier - 1 łyżeczka
- olej - 3 łyżki
- imbir - szczypta
- papryka chili - szczypta


Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
Marchewki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki.
Główkę czosnku przekrawamy w poprzek na pół.


Dynię przekrawamy, wyjmujemy ze środka nasiona, dokładnie oczyszczamy, myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa układamy na blaszce, ja wyłożyłam ją wcześniej papierem do pieczenia.


Warzywa skrapiamy olejem, możemy je trochę posypać przyprawami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C aż zmiękną.
Po upieczeniu przekładamy je do dużego garnka i zalewamy wywarem warzywnym. Całość doprawiamy solą, cukrem, imbirem, ostrą papryką i pieprzem świeżo zmielonym. Tak przygotowaną zupę gotujemy na małym ogniu 20 minut.


Po tym czasie zupę zestawiamy z ognia, pozwalamy jej troszkę przestygnąć. Następnie miksujemy zupę na jednolity krem, jeżeli wyjdzie nam za gęsta możemy dolać odrobinę wywaru warzywnego. Próbujemy i doprawiamy do smaku już pod siebie. Ja lubię jak zupa jest lekko pikantna, rozgrzewająca. 
Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy ale już nie gotujemy.

 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojony w kostkę chleb (może być jak najbardziej wczorajszy), mieszając chwilę podsmażamy. 
Gotową zupę przelewamy do miseczek, podajemy z grzankami i kleksem śmietany. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz