piątek, 14 stycznia 2022

Zupa pulpecikowa - czysta

 

 Co będzie potrzebne: 

- mięso mielone wieprzowe - 50 dkg   
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 małej sztuki
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2 
- sól, pieprz czarny ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, pietruszkę, seler, cebulę wrzucamy do wody w całości. 
Por kroimy w małą kosteczkę.
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, odrobinę solimy.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Ja do smaku do mojej zupy dodaję łodygi lubczyka, kilka gałązek natki pietruszki lub natki selera, 
ale można tą przyprawę pominąć. Zupę gotujemy na małym ogniu około jednej godziny.


Po tym czasie wyławiamy z zupy cebulę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wyrzucamy. 
Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. 

Mięso mielone przygotowujemy tak jak na kotlety, dodajemy przyprawy, jajko i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko razem wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciku wielkości orzecha włoskiego.

 

Pulpeciki wrzucamy na gorąca zupę, delikatnie mieszamy, gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
Zupa jest bardzo delikatna, lekka, można ją podać z kromką chleba. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Zapiekanka - makaron z boczkiem w sosie śmietanowo - serowym

 

Co będzie potrzebne: 


- makaron kokardki - 500 g
- cebula - 2 sztuki
- boczek wędzony surowy - 200 g
- śmietana 30% - 400 ml
- ser topiony - 200 g
- ser Mozzarella - 200 g
- olej


Makaron gotujemy w osolonej wodzie.


Boczek wędzony kroimy w paski.


Na odrobinie oleju delikatnie przesmażamy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulkę.


Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojony boczek. Delikatnie przesmażamy.



Do garnka wlewamy całą śmietanę, dodajemy ser topiony, podgrzewamy, dodajemy podsmażony boczek z cebulką.


Tak przygotowany sos śmietanowo - serowy łączymy z makaronem. Wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Na wierzchu kładziemy plastry Mozzarelli.


Całość zapiekamy w temperaturze 180C przez około 25-30 minut. 

Oczywiście jak to bywa ze wszystkimi zapiekankami, na drugi dzień ładniej się kroją no i oczywiście lepiej smakują. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe

Żeberka wieprzowe pieczone ze śliwką

 

Co będzie potrzebne: 


- żeberka - 1 - 1,5 kg 

- koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek - 150 ml
- śliwki suszone - 10 sztuk
- pieprz czarny świeżo mielony


Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie myjemy w zimnej wodzie, posypujemy obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane żeberka odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Możemy je przygotować dzień wcześniej.
Żeberka obsmażamy na patelni z obu stron.



Podsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy odrobiną wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone suszone śliwki.


Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w 220 C.

Żeberka w połowie czasu możemy obrócić żeby ładnie nam się przyrumieniły.


Miękkie żeberka przekładamy na talerz. Ja podałam żeberka z gotowanymi ziemniakami. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




wtorek, 8 czerwca 2021

Mielony z farszem z wędzonego boczku w sosie pomidorowym

 Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 1 kg
- jaja- 2
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek 
- kajzerka - 1 sztuka
- boczek surowy wędzony - 30dkg
- cebula duża - 2 sztuki 
- bułka tarta - 1 szklanka
- śmietana 30% - 200 ml
- koncentrat pomidorowy - 100 ml 
- olej do smażenia

Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 


Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni na złoty kolor.


Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni. Mieszamy z cebulą. Farsz gotowy.
Ja zostawiłam odrobinę boczku i dodałam go dodatkowo do sosu pomidorowego. 


Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z przygotowanego wcześniej mięsa mielonego robimy na dłoni płaskie kotlety, do każdego wkładamy  po jednej dużej łyżce farszu, sklejamy mięso tworząc okrągły kotlet.



Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, przekładamy na gorącą patelnię i smażymy na złoto z każdej strony.



Usmażone kotlety przekładamy do garnka, dodajemy pozostały podsmażony wędzony boczek, śmietanę 30% i koncentrat pomidorowy. Jak chcemy mieć rzadszy sos, możemy dolać trochę wody lub wywaru. Całość dusimy na małym ogniu około 20 minut. 


Gorące kotlety mielone podajemy jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami. Smakują bardzo fajnie :) Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Roladki z piersi indyka z pesto, serem pleśniowym zawijane w boczek wędzony

 

Co będzie potrzebne: 

- pierś z indyka - 1 kg
- boczek surowy wędzony w plastrach - 2 opakowania (około 20 plastrów)
- pesto bazyliowe - jedno opakowanie - 200 g
- ser pleśniowy - jedno opakowanie - 200 g

Pierś z indyka myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy cienko tłuczkiem.



Tak przygotowane kotlety smarujemy z obu stron pesto. Przekładamy do garnka i odstawiamy do lodówki na całą noc.


Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki. Na każdy kotlet z piersi indyka kładziemy kawałek sera i zawijamy ściśle w boczek wędzony. 




Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200C około godziny. W połowie pieczenia możemy obrócić roladki, żeby przypiekły się tez z drugiej strony.

Tak przygotowane roladki smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno jako mała przekąska. Można je pokroić w plastry i podać zamiast wędliny na kanapki. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe