piątek, 14 stycznia 2022

Żeberka wieprzowe pieczone ze śliwką

 

Co będzie potrzebne: 


- żeberka - 1 - 1,5 kg 

- koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek - 150 ml
- śliwki suszone - 10 sztuk
- pieprz czarny świeżo mielony


Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Dokładnie myjemy w zimnej wodzie, posypujemy obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane żeberka odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Możemy je przygotować dzień wcześniej.
Żeberka obsmażamy na patelni z obu stron.



Podsmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Podlewamy odrobiną wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone suszone śliwki.


Pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w 220 C.

Żeberka w połowie czasu możemy obrócić żeby ładnie nam się przyrumieniły.


Miękkie żeberka przekładamy na talerz. Ja podałam żeberka z gotowanymi ziemniakami. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz