Co będzie potrzebne:
- makaron kokardki - 500 g
- cebula - 2 sztuki
- boczek wędzony surowy - 200 g
- śmietana 30% - 400 ml
- ser topiony - 200 g
- ser Mozzarella - 200 g
- olej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Boczek wędzony kroimy w paski.
Na odrobinie oleju delikatnie przesmażamy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojony boczek. Delikatnie przesmażamy.
Do garnka wlewamy całą śmietanę, dodajemy ser topiony, podgrzewamy, dodajemy podsmażony boczek z cebulką.
Tak przygotowany sos śmietanowo - serowy łączymy z makaronem. Wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu kładziemy plastry Mozzarelli.
Całość zapiekamy w temperaturze 180C przez około 25-30 minut.
Oczywiście jak to bywa ze wszystkimi zapiekankami, na drugi dzień ładniej się kroją no i oczywiście lepiej smakują. Polecam. SMACZNEGO.Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz