Co będzie potrzebne:
- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- figi - 4 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony, sól,
Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
Figi myjemy, przekrawamy na ćwiartki lub ósemki.
Do usmażonej wątróbki dodajemy pokrojone figi. Całość smażymy około 2 minuty na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
Bardzo lubię połączenie wątróbki z owocami, to moja kolejna wariacja na ten temat, pyszna, polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz