poniedziałek, 1 grudnia 2025

Wątróbka z figami

 

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- figi - 4 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony, sól, 

Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 


Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.


Figi myjemy, przekrawamy na ćwiartki lub ósemki.

 

Do usmażonej wątróbki dodajemy pokrojone figi. Całość smażymy około 2 minuty na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


Bardzo lubię połączenie wątróbki z owocami, to moja kolejna wariacja na ten temat, pyszna, polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz