wtorek, 2 grudnia 2025

Papryczki mini faszerowane serem i boczkiem

 

Co będzie potrzebne: 

- małe, kolorowe papryczki - 5 sztuk
- ser mozzarella (u mnie już taki gotowy pokrojony w kostkę) - 10 dkg
- boczek wędzony w plastrach - 3 plasterki
- przyprawy - sól, pieprz czarny świeżo mielony, 

Papryki myjemy, przekrawamy na pół, delikatnie odcinamy im wieczka, wyjmujemy gniazda nasienne.



Do papryczek wkładamy ser mozzarella i drobno pokrojony boczek wędzony (u mnie w cienkie paseczki).
Całość posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli.
Papryczki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. 



Piekarnik nagrzewamy do 200 C. 
Wkładamy papryczki i pieczemy około 15 - 20 minut, aż ser nam się ładnie rozpuści.

Jaszcze ciepłe wyjmujemy na talerz i podajemy. 
Papryczki są małe, takie na jeden kęs, sprawdzą się jako przekąska na imprezowym stole. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz