poniedziałek, 1 grudnia 2025

Francuskie koperty z boczkiem, pieczarkami i mozzarellą

  

Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- ser mozzarella - 20 dkg
- keczup pikantny (u mnie swojej roboty z cukinii) - 3 łyżki
- boczek surowy wędzony - 10 plastrów
- pieczarki - 20dkg
- żółtko z jednego jajka
- olej do usmażenia pieczarek - 3 łyżki
- przyprawy sól i świeżo mielony pieprz
- czarnuszka do posypania

Plastry boczku przekrawamy na pół. Pieczarki przesmażamy na złoty kolor na odrobinie oleju, doprawiamy je solą i pieprzem.
Ciasto francuskie kroimy na 15 równych kwadratów.


Każdy kwadrat smarujemy ostrym keczupem, kładziemy trochę podsmażonych pieczarek, posypujemy serem 
mozzarella, kładziemy plaster wędzonego surowego boczku. Tak przygotowane koperty zwijamy za dwa przeciwległe boki tworząc kopertę.


Koperty przekładamy na papier do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy czarnuszką, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i zapiekamy około 15-20 minut.



Gotowe przekładamy na talerz, podajemy jeszcze ciepłe.


Smakują wyśmienicie, chrupiące z zewnątrz z ciągnącym serem w środku, delikatnie pikantne. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz