poniedziałek, 1 grudnia 2025

Francuskie paluchy z pesto

 














Co będzie potrzebne: 

- ciasto francuskie świeże - 1 opakowanie
- pesto zielone - 1 opakowanie
- pesto czerwone - 1 opakowanie
- żółtko jaja - 1 sztuka
- czarnuszka do posypania

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na trzy paski.


Paski smarujemy pesto z jednej strony i nakładamy jeden pasek na drugi.

    

Tak sklejone paski tniemy na odcinki około 2cm. 
Układamy je obok siebie na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
Możemy teraz posmarować paluchy roztrzepanym żółtkiem i posypać czarnuszką.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 15-20 minut.


Smakują wyśmienicie, delikatnie pikantne. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz