Co będzie potrzebne:
- mieszanka warzywna mrożona - 1 sztuka
- pierś z kurczaka - 1 pojedyncza (około 200g)
- pierś z kurczaka - 1 pojedyncza (około 200g)
- cebula - 2 duże sztuki
- przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ostra,
- papier ryżowy - 10 sztuk
- papier ryżowy - 10 sztuk
- olej do smażenia
Mrożone warzywa z mieszanki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przesmażamy. Powinny się w trakcie smażenie odmrozić a następnie podsmażyć.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, smażymy na patelni na złoty kolor.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski, przyprawiamy przyprawami. U mnie sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra i słodka. Smażymy na patelni. Wszystkie składniki farszu (warzywa, cebulę, kurczaka) łączymy razem z misce i delikatnie mieszamy. Farsz próbujemy i doprawiamy, powinien być wyraźny w smaku.
Do płaskiego naczynia wlewamy ciepłą wodę. Zanurzamy w nim na dwie sekundy arkusz papieru ryżowego.
Jak już będzie elastyczny kładziemy go na desce, układamy na nim farsz i wszystko ściśle zwijamy (jak kopertę).
Sajgonki można jeść w takiej formie ale można je też obsmażyć na patelni na chrupiąco.
Takie sajgonki to szybkie danie do przygotowania dla niespodziewanych gości lub jak przekąska na przyjęcie.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz