Co będzie potrzebne:
- polędwiczka wieprzowa - ok 300 g (1 sztuka)
- kaszanka cienka - 2 pętka
- boczek wędzony surowy w plastrach - 10-12 plastrów
- przyprawy: pieprz czarny, majeranek
- olej do smażenia
Polędwiczkę wieprzową myjemy w zimnej wodzie. Rozkrawamy tworząc jeden płat mięsa.
Środek mięsa posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i obficie majerankiem. Kaszankę obieramy ze skórki i układamy na mięsie.
Mięso zwijamy tworząc roladę z kaszanką w środku.
Na dużej desce rozkładamy plastry wędzonego boczku, na nim układamy zwiniętą wcześniej roladę i owijamy boczkiem mięso.
Tak przygotowaną roladę obsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku jeszcze przez 20 minut 180C - u mnie już bez przykrycia.
Jak polędwiczka będzie już gotowa dajemy jej chwilę czasu żeby odpoczęła, nie kroimy od razu, bo wszystkie soki wypłyną. Ja podałam ją z opiekanymi ziemniakami, polędwiczka wyszła bardzo smaczna, soczysta. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz