Co będzie potrzebne:
- mielone mięso wieprzowe - 400 dkg
- jaja- 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, gotowa przyprawa gyros
- kajzerka - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- olej do smażenia
- olej do smażenia
- długie patyczki do szaszłyków
W garnku w szklance mleka namaczamy kajzerkę.
Mielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przyprawy: pieprz czarny, sól, gotową przyprawę gyros.
Dodajemy również 2 całe jajka i odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku. Dokładnie wszystko mieszamy.
Z tak przygotowanego mięsa formujemy duże kotlety (u mnie prawie wielkości dłoni) i oblepiamy je na drewniane długie szaszłyki.
Kotlety smażymy na grillowej patelni z obu stron na złoty kolor.
W garnku w szklance mleka namaczamy kajzerkę.
Mielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przyprawy: pieprz czarny, sól, gotową przyprawę gyros.
Dodajemy również 2 całe jajka i odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku. Dokładnie wszystko mieszamy.
Z tak przygotowanego mięsa formujemy duże kotlety (u mnie prawie wielkości dłoni) i oblepiamy je na drewniane długie szaszłyki.
Kotlety smażymy na grillowej patelni z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz