środa, 8 listopada 2023

Mielone wieprzowe inaczej a'la szaszłyk

 

Co będzie potrzebne:


- mielone mięso wieprzowe - 400 dkg
- jaja- 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, gotowa przyprawa gyros
- kajzerka - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- olej do smażenia
- długie patyczki do szaszłyków


W garnku w szklance mleka namaczamy kajzerkę.
Mielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przyprawy: pieprz czarny, sól, gotową przyprawę gyros.
Dodajemy również 2 całe jajka i odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku. Dokładnie wszystko mieszamy.



Z tak przygotowanego mięsa formujemy duże kotlety (u mnie prawie wielkości dłoni) i oblepiamy je na drewniane długie szaszłyki. 



Kotlety smażymy na grillowej patelni z obu stron na złoty kolor.




Podajemy gorące, szybko smażone są delikatne i wilgotne w środku a z zewnątrz przyjemnie przypieczone. Podałam je ze smażonym ryżem curry. SMACZNEGO.

Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz