Co będzie potrzebne:
- cebula - 2 sztuki
- śledzie matiasy - 4 płaty
- grzybki marynowane (u mnie własne) jeden mały słoiczek
- ogórek kiszony - 4 sztuki
- olej
- pieprz czarny świeżo mielony
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.
Grzybki marynowane odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę.
Grzybki, cebulę i ogórek mieszamy. Doprawiamy czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
Płaty śledziowe kroimy w paski.
Do słoika wkładamy warstwami mieszankę ogórka, grzybka, cebulki. Następnie kładziemy warstwę pokrojonych śledzi i tak na zmianę. Na koniec zalewamy wszystko olejem.
Śledzie schładzamy w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień. Podajemy z chrupiącą bułeczką. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz