Co będzie potrzebne:
- polędwiczki wieprzowe - 700 g (u mnie 3 sztuki)
- pieczarki małe - 30 dkg
- przyprawy: sól, pieprz czarny
- śmietana 30% - 200 ml
- musztarda sarepska - 1 łyżka
- musztarda francuska - 3 łyżki
- miód - 1 łyżka
- rozmaryn - 1 łyżka
- Whisky - 4 łyżki
- olej do smażenia
Polędwiczki wieprzowe myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w plastry grubości około 1 centymetra.
Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wstawiamy na chwilę do lodówki.
W tym czasie myjemy pieczarki, przekrawamy na pół (większe na ćwiartki). Obsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.
Na tą samą patelnię (nie myjemy jej) wkładamy musztardę francuską, sarepską, miód, rozmaryn.
Dolewamy śmietanę.
Na koniec dodajemy Whisky (Waszą ulubioną). Wszystko razem mieszamy i gotujemy 5-10 minut na małym ogniu.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy usmażone wcześniej polędwiczki i pieczarki.
Razem dusimy danie jeszcze około 15 minut. Próbujemy, można doprawić odrobiną soli.
Polędwiczki wieprzowe wyszły bardzo smaczne, takie wytrawne. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz