wtorek, 28 lipca 2015

Wątróbka z malinami

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- cebula - 1 sztuka
- maliny świeże  - 20 dkg
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.


Usmażoną wątróbkę przekładamy do miski, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w drobną kostkę.
 
 
  Cebulę smażymy na złoto na tłuszczu który pozostał ze smażenia wątróbki. 


Do cebuli dodajemy wcześniej usmażona wątróbkę.
Maliny myjemy. 


Dodajemy je do cebulki i watróbki. Całość dusimy 3 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


To kolejna moja propozycja na podanie wątróbki z owocami, bardzo pyszna, polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz