poniedziałek, 13 lipca 2015

Gołąbki z liści kalarepy


Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 200  dkg
- liście kalarepy - (z jednej uzyskałam 5 dużych liści)
- cebula - 1 sztuka
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek,
- jajo - jedna sztuka

Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę.


Mielone mięso przekładamy do miski. 
 
 
 Mieszamy dokładnie z posiekaną cebulką, jajkiem i przyprawami.



 Liście kalarepy myjemy.
 
 
 Odcinamy ogonki.


 W pojedyncze liście nakładamy łyżkę farszu mięsnego.


  I zwijamy ładne gołąbki.


Gołąbki są małe, można je spiąć wykałaczką.


Tak przygotowane gołąbki układamy na dnie garnka, podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. 

W czasie gotowania powstanie delikatny rosołowy sosik. Ja podałam gołąbki jako samodzielne danie, taka przekąska na jeden kęs. Smakowały fajnie. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz