Co będzie potrzebne:
- mielone mięso wieprzowe - 200 dkg
- liście kalarepy - (z jednej uzyskałam 5 dużych liści)
- cebula - 1 sztuka
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek,
- jajo - jedna sztuka
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę.
Mielone mięso przekładamy do miski.
Mieszamy dokładnie z posiekaną cebulką, jajkiem i przyprawami.
Liście kalarepy myjemy.
Odcinamy ogonki.
W pojedyncze liście nakładamy łyżkę farszu mięsnego.
Tak przygotowane gołąbki układamy na dnie garnka, podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
W czasie gotowania powstanie delikatny rosołowy sosik. Ja podałam gołąbki jako samodzielne danie, taka przekąska na jeden kęs. Smakowały fajnie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz