Co będzie potrzebne: (na dużą porcję zupy)
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - 6 sztuk
- por - jeden mały
- natka pietruszki, liść selera
- części z kaczki (u mnie szyja, kuper, plecy, dwa skrzydła)
- pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
Kupiłam cała kaczkę pekińską.
Ale do rosołu odkroiłam dwa skrzydła, kuper, plecy i szyję. Reszta, czyli udka i pierś trafiła do pieczenia.
Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą.
Wkładamy do dużego garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.
Wszystkie
warzywa myjemy i obieramy, marchew, seler, por, pietruszkę i 2 cebule
wrzucamy do wody w całości. Natkę pietruszki i selera związujemy nitka, potem łatwiej ją usunąć z rosołu.
Do mięsa i warzyw dodajemy przyprawy.
Pozostałe 4 cebule obieramy z łupinek, kroimy na ćwiartki i przypalamy na suchej patelni (bez tłuszczu).
Tak przypaloną cebulę dodajemy do wywaru. Garnek przykrywamy
pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu. Ja potrafię gotować rosół
nawet trzy godziny. Ale jak zobaczycie, że mięso i warzywa są już miękkie
to rosół też jest już gotowy.
Oddzielnie gotujemy makaron (taki jak lubicie do rosołu). Gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy przelewamy wodą i odcedzamy.
Z
rosołu wyjmujemy warzywa, marchewkę i pietruszkę można zostawić, ja bardzo lubię gotowane warzywa.
Na talerz wkładamy trochę makaronu i zalewamy go gorącym rosołem. Rosół z kaczki ma bardziej intensywny smak i aromat niż ten gotowany z kury, jest też ciemniejszy. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz