Co będzie potrzebne:
- fasolka szparagowa zielona - 1 kg
- bułka tarta - pół szklanki
- masło - 1/3 kostki
- sól - 1 łyżeczka
Fasolę myjemy, odcinamy ogonki. Dłuższe fasolki można przeciąć na pół.
W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy sól i wkładamy fasolę.
Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy i przekładamy na talerz.
Na patelni
rozgrzewamy masło, do gorącego dosypujemy bułkę tartą, energicznie
mieszamy i przesmażamy około 1 minuty. Tak przygotowaną bułeczką polewamy
ciepłą fasolkę. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę.
Taka fasolka z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany
kalafior albo brokuł. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
robię identycznie, nawet mam dzisiaj na obiad, z tym, że żółtą :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń