poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kurczak złoty *

Testowałam ostatnio gotowe przyprawy do kurczaka które można dostać w markecie. 

- Na pierwszy ogień poszła przyprawa do kurczaka po staropolsku, kurczak wyszedł smacznie, przepis TUTAJ

- Na drugi ogień poszła przyprawa do drobiu po myśliwsku, ten kurczak również nam smakował, przepis TUTAJ
- Na trzeci ogień poszła przyprawa farmerski kurczak, mięsko smaczne tylko za słone, przepis TUTAJ

Dziś testowałam czwartą już gotową przyprawę: Złoty kurczak

Co będzie potrzebne:
- kurczak - 1 sztuka
- olej  - 2 łyżki stołowe
- przyprawa do drobiu: złoty kurczak


Kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Ja przekroiłam go na pół, porcja dla dwóch bardzo głodnych osób :)


Mięso smarujemy delikatnie olejem i posypujemy gotową przyprawą z każdej strony. 


Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego. 


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 C. Kurczaka pieczemy około 80 minut. 
Po 80 minutach kurczak jest gotowy, chrupiący i rumiany. 



Do kurczaka podałam frytki, bo moja rodzina je uwielbia :). Kurczak był pyszny, jak na razie najlepszy z testowanych. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz