niedziela, 18 stycznia 2015

Smalec ze skwarkami i cebulką


Co będzie potrzebne: 

- słonina - 300 g
- cebula - 1 duża
- olej - 1 łyżeczka
- sól, czosnek granulowany, pieprz czarny, majeranek

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.


Smażymy ją na złoty kolor na łyżeczce oleju. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Usmażoną przekładamy do słoika.


Słoninę przekrawamy w poprzek na plastry. 


A następnie kroimy w drobną kostkę, im mniejsza kostka tym mniejsze potem będą skwarki.


 Na ciepłą patelnię wrzucamy pokrojoną słoninę. Mieszamy co jakiś czas. 


Stopioną słoninę pozostawiamy do ostygnięcia.


Do słoika z cebulą wlewamy przestudzony tłuszcz. Słoik wkładamy do lodówki.




Smalec jest gotowy następnego dnia, smakuje wyśmienicie do razowego chlebka, polecam. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz