wtorek, 23 lutego 2021

Koreczki z szynki i sałatki jarzynowej

 

W pierwszej kolejności robimy tradycyjną sałatkę jarzynową (taką jaką każdy lubi). 

Co będzie potrzebne: 
- marchew - 5 sztuk
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - jeden mały
- jajka - 8 sztuk
- ogórek kiszony - 4 sztuki
- groszek konserwowy mini - 1 puszka
- ziemniaki - 5 sztuk 
- sól, pierz, 
- majonez - 6 dużych łyżek

Dodatkowo:
- szynka konserwowa - 10 cienkich plastrów



Przygotowujemy sałatkę.
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa wyjmujemy i studzimy.


Zimne kroimy w drobną kosteczkę.


Ogórki kiszone obieramy ze skórki, również kroimy w kosteczkę



Groszek zielony wysypujemy z puszki i odcedzamy. Podobnie postępujemy z kukurydzą.


Jajka myjemy, wkładamy do zimnej wody i  gotujemy na twardo, ostudzone obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę.


Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy. Przestudzone kroimy w drobną kostkę.


Wszystkie składniki sałatki: marchew, pietruszkę, seler, ogórek, zielony groszek, jajka, ziemniaki przekładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę należy spróbować i ewentualnie doprawić według własnego uznania. 

Plastry szynki pojedynczo układamy na desce.
Na każdy plaster szynki kładziemy dużą łyżkę sałatki warzywnej.
Zawijamy i przekrawamy na pół pod skosem.
Tak przygotowane roladki warzywne przekładamy na talerz. Przekąska gotowa, najlepiej smakuje schłodzona. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz