Co będzie potrzebne:
- galaretki - 6 sztuk - 6 kolorów (w tym 1 czerwona i 1 przezroczysta)
- jogurt naturalny - 200 ml
- wrzątek
- foremka w kształcie serca (taka do wycinania ciasteczek)
Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, przelewamy do płaskiego naczynia i studzimy. Jak zastygnie, wycinamy foremką serduszka.
4 galaretki po jednej z każdego koloru (oprócz przezroczystej) wsypujemy do płaskiego naczynia, zalewamy 400 ml wrzątku, dokładnie mieszając rozpuszczamy je. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki.
Ściągnięte galaretki kroimy w kostkę.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku, studzimy.
Mieszamy z jogurtem naturalnym.
W naczyniu szklanym (u mnie głębokiej misce) układamy czerwone serduszka (na ściankach naczynia). Warstwami wlewamy białą masę i układamy kostki kolorowych galaretek.
Tak wypełniamy miskę aż po same brzegi. Wkładamy do lodówki. Po około 3 godzinach powstaje ładny kolorowy deser. Jeszcze trzeba tylko wyjąć galaretkę z miski :) Ja włożyłam na chwilkę szklaną miskę z galaretką do gorącej wody, miskę obróciłam i galaretka ładnie odkleiła się od ścianek naczynia. Taką galaretkę kroimy jak torcik i zajadamy. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Super post! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta