Co będzie potrzebne:
- bagietka pszenna - 1 długa
- pomidory koktajlowe - 0,5 kg
- masło - 1/2 kostki
- czosnek - 4 ząbki
- suszona bazylia - 1 łyżeczka
- przyprawy: pieprz czarny, sól,
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki.
Bagietkę kroimy w plastry.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem i odrobiną soli.
Kromki smarujemy dość grubo masłem czosnkowym.
Bagietki wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w temperaturze 200C.
Obrane wcześniej pomidorki przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Przesmażamy na patelni na masełku czosnkowym aż trochę odparują.
Ciepłe pomidory układamy na ciepłych grzankach i od razu podajemy na stół.
Bruschetta jest pyszna, chrupiąca, mocno pomidorowa i czosnkowa. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz