Co będzie potrzebne:
- golonka przednia mała - 6-8 sztuk
- przyprawy - sól, pieprz, czosnek, majeranek, papryka słodka, papryka ostra,
Golonki myjemy, nacinamy nożem skórę i nacieramy mocno przyprawami z każdej strony. Dobrze odstawić na kilka godzin do lodówki, można przygotować na wieczór i zostawić na całą noc w lodówce.
Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do nagrzanego piekarniki do 220 C i pieczemy godzinę i 30 minut. Golonki pieczemy bez przykrycia, w połowie czasu pieczenia przekręcamy golonki na drugą stronę, żeby były całe chrupiące.
Golonki podajemy z dodatkami, chlebkiem lub ziemniakami.
Wyszły bardzo smaczne, skórka chrupiąca, środek mięciutki, mięso łatwo odchodzi od kości.
Typowe danie dla mięsożerców. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz