niedziela, 26 sierpnia 2018

Pierś z kurczaka w sosie kurkowo-śmietanowym

Co będzie potrzebne:

- piersi kurczaka - 0.5 kilo
- kurki - 200 g
- cebula - 200 g
- śmietana  30% - 200 ml
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, czarny pieprz, czosnek


Piersi myjemy,  kroimy w mniejsze kawałki (kotleciki), przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. 
Smażymy delikatnie z obu stron.


Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na złoto na patelni.


Kurki szybko płuczemy pod bieżącą wodą, nie moczymy, przekładamy na patelnię do cebulki i podsmażamy.


Do usmażonych kurek i cebuli dodajemy całą śmietanę i dusimy 5 minut.
 

Usmażonego wcześniej kurczaka przekładamy do sosu.
Całość dusimy jeszcze 10 minut.


Kurczak w sosie kurkowym gotowy. Podajemy z dodatkami, ziemniakami, ryżem, kaszą. Kto jak lubi. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz