Co będzie potrzebne:
- bułka tarta - o,5 szklanki
- jajko - 1 całe
- ser żółty - 10 dkg
- olej do smażenia- przyprawy: sól, czarny pieprz,
Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą, nie moczymy, nie zostawiamy w wodzie. Większe pieczarki przekrawamy na pół.
Do jednej miski wsypujemy bułkę tartą, do drugiej terkujemy na drobnych oczkach ser żółty, do trzeciej wybijamy jajko, które roztrzepujemy, solimy i pieprzymy.
W garnku podgrzewamy olej. Pieczarki panierujemy najpierw w jajku, następnie w żółtym serze a na koniec w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
Usmażone pieczarki przekładamy na papier, odsączamy tłuszcz. Przekładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe.
Idealna przekąska na przyjęcia, do piwa. Chrupiące, szybko znikają z talerza. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz