Co będzie potrzebne:
- mielone mięso wieprzowe - 500 dkg
- jaja- 2
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek
- kajzerka - 1 sztuka
- jaja przepiórcze - 10-15 sztuk
- boczek wędzony w cienkich plastrach - 10-15 plastrów
Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 całe jajka, odciśniętą kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy.
Jaja przepiórcze gotujemy na twardo około 3-4 minuty, po ugotowaniu płuczemy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki.
Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z przygotowanego wcześniej mięsa mielonego robimy małe kotleciki, do każdego wkładamy po jednym ugotowanym jajku przepiórczym, sklejamy mięso tworząc okrągły kotlet.
Mielone kulki z niespodzianką owijamy plastrem wędzonego boczku.
Tak przygotowane kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Zapiekamy w piekarniku około 40 minut. Jeżeli kulki wyszły nam duże, przedłużamy czas pieczenia o 10 minut. Piekarnik nagrzany do 220 C.
Gorące kotlety mielone podajemy jako danie obiadowe z ryżem lub ziemniakami.
Na zimno podajemy jako przekąskę na przyjęciu. Małe pulpeciki są w sam raz na jeden kęs. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz