Co będzie potrzebne:
Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka
Dodatki
- salami, szynka, kiełbasa - 12 - 15 plastrów
- papryka kolorowa - po 1/2 sztuce z każdego koloru
- cebula biała i czerwona - po 1 małej
- ser żółty - 30 dkg
Sos
- ketchup - 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- przyprawa do pizzy
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy z niego szklanką małe krążki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 200 C, funkcja termoobiegu. Do lekko nagrzanego piekarnika wstawiamy blachę z ciastem na 10 - 15 minut. Podpiekamy.
W tym czasie przegotowujemy dodatki: szynkę, salami i kiełbasą kroimy w plasterki, cebulę i papryki również kroimy drobniej, tarkujemy żółty ser.
Przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat pomidorowy z ketchupem i przyprawą do pizzy.
Podpieczone ciasto na pizzerinki wyjmujemy, smarujemy gotowym sosem pomidorowym.
Układamy dodatki, ser, wędlina, cebula, papryka, posypujemy pozostałą przyprawą do pizzy.
Tak przygotowane pizzerinki ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy do podgrzania się składników i rozpuszczenie się żółtego sera.
Gotowe przekładamy na talerz i podajemy jeszcze gorące. Wyglądają ślicznie a smakują jeszcze lepiej. Idealne małe pizze na jeden kęs na przyjęcie albo dla dzieci na kinderbal. Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz