Co będzie potrzebne:
- pomidory - 4 średnie sztuki
- brokuł - 1/2 sztuki
- jajka przepiórcze - 1 opakowanie - u mnie 16 sztuk
- śmietana 18% - 100 ml
- czosnek - 2 ząbki
- koperek zielony - 1/2 pęczka
- przyprawy: sól, pieprz czarny
- pestki słonecznika - garść
Brokuła rozdrabniamy na mniejsze różdżki i gotujemy w osolonej wodzie.
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i przekrawamy na pół.
Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, przekrawamy na ósemki.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do śmietany, mieszamy i pozostawiamy do przegryzienia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Na dużym talerzu układamy różyczki brokuła, cząstki pomidora i połówki jajek. Wszystko polewamy przygotowanym wcześniej sosem, posypujemy posiekanym świeżym koperkiem i uprażonymi pestkami słonecznika.
Sałatka jest bardzo smaczna, chrupiąca i syta. Serdecznie polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz