- biała porzeczka - 1 kilogram
- cukier - 1 kilogram
- spirytus 95% - 1 litr
- woda - 3 szklanki
Porzeczkę myjemy, wybieramy tylko zdrowe i nieuszkodzone owoce.
Świeże i czyste porzeczki wsypujemy do dużego słoja przesypując cukrem.
Odstawiamy na 5-7 dni, żeby puściły sok.
Codziennie potrząsamy słoikiem i na chwilę odkręcamy nakrętkę.
Owoce następnie zalewamy spirytusem 95%. Co najmniej raz dziennie wstrząsamy słoikiem w celu wymieszania składników. Odstawiamy na minimum tydzień.
Po tym czasie zlewamy nalew i dodajemy do niego przegotowaną zimną wodę.
Odstawiamy znów na około dwa tygodnie. Później filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek.
Owoce z nalewki też są wyjątkowo smaczne, ja wykorzystuję ja jako wkładka do herbaty na długie zimowe wieczory (oj można uzależnić się od takiej herbatki). Albo do ciasta, z tym że ciasto jest już tylko dla dorosłych :)
NA ZDROWIE
FAJNY PRZEPIS
OdpowiedzUsuńsuper, dziekuje za przepis, bardzo smakuje!
OdpowiedzUsuń