Co będzie potrzebne:
- mielone mięso wieprzowe - 400 dkg
- jaja- 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka, czosnek,
- kajzerka - 1/2 sztuki
- mleko
- bułka tarta - 1 szklanka
- śmietana 30% - 200ml
- olej do smażenia
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę.
Mielone
mięso przekładamy do miski, dodajemy całe jajko, odciśniętą kajzerkę
namoczoną wcześniej w mleku, przyprawy. Ręką dokładnie wszystko
mieszamy.
Kotleciki obtaczamy w bułce tartej.
Wrzucamy na gorący olej, smażymy około 5 minut co jakiś czas przekręcając kotleciki.
Pieczarki myjemy. Kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pieczarki, na koniec smażenia dodałam majeranek i czosnek granulowany.
Do pieczarek dokładamy usmażone wcześniej mini kotleciki i zalewamy wszystko śmietaną 30%. Całość dusimy około 15 minus, smaki połączą się a sos troszkę odparuje.
Mojej rodzinie dania mięsne z sosem najlepiej smakują podane z kaszą gryczaną i kwaśną surówką. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz