sobota, 16 stycznia 2016

Nalewka cytrynowo - kawowa


Przepis na dwa litry nalewki.

Co będzie potrzebne:



- cytryny - 3 sztuki
- kawa w ziarnach - garść
- miód lipowy - 6 łyżek
- kardamon - szczypta

- wódka o mocy ponad 40% - 2 litry

Wszystkie potrzebne składniki.


Cytryny, myjemy a następnie sparzamy wrzątkiem.


Cytryny nakłuwamy nożem, w każdą szczelinę wkładamy ziarenko kawy.
Tak przygotowane owoce wkładamy do dużego słoja.



Owoce zalewamy wódką, dodajemy szczyptę kardamonu oraz miód rozpuszczony w niewielkiej ilości letniej wody.




Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce. Po tym czasie ze słoika wyjmujemy cytryny, przekrawamy na pół i wyciskamy z nich sok. Sok dodajemy do nalewki. Trunek przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy do sklarowania.
Nalewka jest dobra do picia po miesiącu. Polecam. NA ZDROWIE.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz