Co będzie potrzebne:
- cytryny - 3 sztuki
- kawa w ziarnach - garść
- miód lipowy - 6 łyżek
- kardamon - szczypta
- wódka o mocy ponad 40% - 2 litry
Wszystkie potrzebne składniki.
Cytryny, myjemy a następnie sparzamy wrzątkiem.
Cytryny nakłuwamy nożem, w każdą szczelinę wkładamy ziarenko kawy.
Tak przygotowane owoce wkładamy do dużego słoja.
Owoce zalewamy wódką, dodajemy szczyptę kardamonu oraz miód rozpuszczony w niewielkiej ilości letniej wody.
Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne, ciepłe miejsce. Po tym czasie ze słoika wyjmujemy cytryny, przekrawamy na pół i wyciskamy z nich sok. Sok dodajemy do nalewki. Trunek przecedzamy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy do sklarowania.
Nalewka jest dobra do picia po miesiącu. Polecam. NA ZDROWIE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz