sobota, 16 stycznia 2016

Pałki z kurczaka pieczone z marchewką i pieczarkami


Co będzie potrzebne:


- pałki z kurczaka - 1 kilogram
- marchew - 4 sztuki
- pieczarki - 30 dkg

- cebula - 2 duże
- śmietana 18% - 100 ml

- olej - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, majeranek


Pałki z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy aby pokryć kurczaka przyprawami z każdej strony. 



Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.

 

Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy cebulę.


Marchew obieramy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę. 


Marchew również przesmażamy na patelni.


Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę.


Przesmażamy na patelni.

Tak przygotowane warzywa wkładamy do kurczaka . Zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 C. Po tym czasie otwieramy naczynie, wlewamy śmietanę, mieszamy i wkładamy jeszcze na 15 minut. 


Ja najbardziej lubię takiego kurczaka podawać z tłuczonymi ziemniakami, ale bardzo dobrze smakuje też z ryżem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz