Co będzie potrzebne:
- pałki z kurczaka - 1 kilogram
- marchew - 4 sztuki
- pieczarki - 30 dkg
- cebula - 2 duże
- śmietana 18% - 100 ml
- olej - 2 łyżki stołowe
- przyprawy: sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, majeranek
Pałki z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy aby pokryć kurczaka przyprawami z każdej strony.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.
Na patelni na odrobinie oleju przesmażamy cebulę.
Marchew obieramy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę.
Marchew również przesmażamy na patelni.
Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę.
Przesmażamy na patelni.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do kurczaka . Zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 200 C. Po tym czasie otwieramy naczynie, wlewamy śmietanę, mieszamy i wkładamy jeszcze na 15 minut.
Ja najbardziej lubię takiego kurczaka podawać z tłuczonymi ziemniakami, ale bardzo dobrze smakuje też z ryżem. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz